Adeldrickningen 2014

Gillets gäster 2014

Lördagen den 6 september sken upp med sitt allra soligaste leende för att hedra S:t Knuts Gille i Skanör-Falsterbo. Dagen före och efter regnade det till och från. Vi samlades extra tidigt i rådhuset, redan halv tre om eftermiddagen, om man ville vara ute i god tid. Trivselträngseln och sorlet i Rådhuset var som sig bör intensivt. Ankomna gäster från Syskongillena presenterades med ljudlig stämma av Ceremonimästaren Anders Hansson och togs emot av Ålderman Bengt med Oldfru Ewa. Det hälsades och kindpussades och alla blevo glade speciellt efter gott ”bubbel”, som serverades av marskalkarna. 15.20 ställde vi upp i procession till Kyrkan, där årets Recipiendi redan samlats och fått en genomgång av 3:e Stolsbrodern Jens Erch. Marskalk Anders Karlsson klingade i Knutsklockan, så det stod härliga till.

När alla övriga anlänt till kyrkan tågade Gillesrådet in med standar i spetsen och togs emot av församlingens nye Kyrkoherde Rickard Aspegren, som höll en fin andakt, väl anpassad för Knutsgillet, beledsagad med trumpetsolo av Bo Nilsson och skönsång av Therese Erch, till ackompanjemang av Gillescantorn Britta Gustafsson. Därefter vidtog parentation över följande medlemmar, vilka gått bort under året: Per Stenmark, Gösta Svensson, Gudrun Grönwall och Lilian Arndt. Detta följdes av intagning av 8 nya medlemmar: Göran Brändemar och Jane Brändemar, Jonatan Hed och Caroline Hed, Lars Melin och Eva Jonasson-Melin samt John Persson och Dorte Andersen. Vi hade även glädjen att kunna utdela Gulddufvan för 50 års medlemskap till Syster Ulla Bökwall och Syster Karin Dufberg, samt Silverdufvan för 25 års medlemsskap till Broder Bengt Ericson och hustru Syster Birgitta Ericson Erch.

Efter uttåg ur kyrkan väntade bussar för transport till Strandbaden, där bubbeldrink väntade på takterrassen. Över hundra personer fick nu tillfälle att mingla och bekanta sig med varandra tills Ceremonimästaren stötte staven i golvet och annonserade att festmåltiden vankades i stora salen på bottenplan.

Det blev en utsökt måltid med överdådig dessert och goda viner, och alla lät sig väl smaka. Under denna fick vi höra sång av Martine Granat och Johan Wallenborg, vilket var mycket uppskattat. Knutskören återkommer förhoppningsvis nästa år. Ålderman Bengt Hansson höll välkomsttalet. Talet till Recipiendi hölls av Jens Erch och talet från dem av Lars Melin. Ett bejublat tacktal hölls av Klenodbevararen Rolf Svensson från Landskrona.

Så började dansen med en gemensam ring-vals, där det gällde att byta partner efter några takter, vilket var roligt men under stundom förorsakade visst tumult. Så släpptes dansen fri till uppskattade melodier av en dansk tvåmans-orkester, och det blev ett väldigt dansande ända till kl två för entusiasterna. Officiellt slutade dock festen kl 12 med nattakorv, varefter bussen avgick kl halv ett. Ålderman uppmanade sedvanligt alla att gå hem och natta sig i sina stolpasängar.

Lennart Bendz

Rulla till toppen