Åldermannaseglingen den 13 augusti 2013

Med på årets seglats var hela 9 åldermän: Lars Malmgren, Lennart Söderberg, Stefan Lamme, Carl-Peter Hellberg, Bengt Hansson, Jan Alvå, Knud Thirup, Percy Liedholm och Arne Mårtensson.

Årets seglats var inte som vanligt. Saknaden efter Inge Stoltz, som startade denna seglingstradition, var stor – även om vi gjorde vad vi kunde när vi förenades i en skål med Gammeldansk till hans minne.

Åldermän 2013_02

I år fanns det ett bra tillfälle att förändra lite i upplägget och Lennart Söderberg, vår cieron och skeppare i år, hade trixat och tänjt på upplägget. Eftersom den gamle Kro i Rungsted var stängd senast blev det till att ställa kosan mot Hven och Casa Söderberg. Färden gick från hamnbassängen i Landskrona med galeasen ANNA till hamnen vid kyrkbacken på Hven. En storstilad färd över Öresunds böljor och alla klarade seglatsen utan malörer.

Åldermän 2013_01

Väl framme var det en krävande promenad uppför kyrkbacken till Casa Söderberg, en fantastisk oas mitt uppe på ön. Monika och Lennart bjöd upp till frokost med tbh – inget saknades!!! Ett stort tack till er båda för er fantastiska generositet.

Före, under och efter frokosten fanns det många tillfällen till givande samtal mellan oss samlade åldermän. Jag tror att vi alla inser att denna tradition är väl värd att föra vidare – även om formerna kan tillåtas vara olika under åren. Det viktiga ligger i att vi träffas och samtalar under avslappnade former. Arne fick åter förtroendet att föra dagens anteckningar.

Olika frågor som dök upp under dagen var bl.a.: mandatperioder, antalet medlemmar, domännamn och synoden 2014.

Uppdraget att återupprätta en gemensam hemsida fortskrider – även om det går långsamt. Jag vill påminna om behovet av unika bilder från ert Gille för denna hemsida. När det gäller domännamnet för vår gemenamma hemsida enades vi om att ha www.knutsgille.se. De övriga domänerna med bl.a. canutus.org har sagts upp.

Åldermän 2013_03

Under 2014 kommer Ronneby att stå värd för Åldermannasynoden och Lars Malmgren efterlyste frågeställningar inför synoden. Vi kom överens om att vi skulle börja med att kolla upp de senaste synodernas protokoll och se vad som hänt och vad som
kommit ut av dessa. Lars efterlyser en grupp med några ÅM för att lägga upp programmet. Intresserade bör kontakta Lars så snart som möjligt.

Många av våra Gillen har mandatperioder. Detta gäller dock ej för Malmö, Ystad och Landskrona. Säkert ej heller för Flensborg.

Antalet medlemmar och medlemsavgifter varierar: Tumathorp ca.750 medlemmar betalar 200:-per år, Ystad 200 st á 200:-, Lund ca.800 st á 200:-, Ringsted 60 st á 350 dkk, Skanör ca 350 medlemmar, Landskrona 150:- per år och Laholm 200 st á 150:-.

Besöket i Visby har tyvärr ej blivit av i år heller. Detta p.g.a. diverse interna bekymmer men vi gör ett nytt försök under 2014.
Arne kontaktar Torsten Gislestam om program samt lämplig tidpunkt och antal besökare.

Från förra årets anteckningar upprepar jag att vi vid inbjudan till Högtidssammankomsterna till Syskongillena också skickar med en vanlig inbjudan (med kostnader angivna) för Syskongillenas övriga medlemmar. Lämpligast skickas denna inbjudan i elektronisk form – t.ex. som PDF-fil.

Vid pennan och bakom kameran,
Arne Mårtensson

Ett stort tack till Lennart och Monika för en fantastisk dag!!

Rulla till toppen