Årliga arrangemang

Gillesstämman
Avhålles alltid den 7 januari till minne av Knut Lavard. Vi samlas i Falsterbo kyrka till kimning av gillets marskalkar varpå en enklare andakt med musikinslag avhålles. Därefter beger vi oss till Falsterbo församlingshem där stämman går av stapeln med en efterföljande buffé. Till kaffet hålls sen ett ca timmeslångt föredrag av noga utvald föredragshållare med historiskt tema kring Skanör-Falsterbo.

Papegojskjutning
Denna går av stapeln en söndag eftermiddag runt månadsskiftet maj/juni. Samling på Skanörs Rådhus för ett glas öl eller mousserande och därefter tågar samtliga närvarande i procession till Skytteängen öster om Skanörs kyrka.
Hatt eller huva är obligatoriskt.

Väl på ängen inmundigas den traditionsenliga sillen och mölskan. Samtliga deltagare slår läger för medhavd picknick och laddar för pilbågsskytte.
Männen skjuter först, vardera 3 pilar och bäst träffar uti papegojan blir behängd och titulerad Fågelkung.
Damerna gör likaledes men på lite kortare avstånd, bäst träffar här blir behängd och titulerad Majdrottning.
I samband med detta delas också den gråtande eller som det heter på skånska den ”lissne” papegojan ut till Majdrottningens man att för honom hängas över sängen de kommande 12 månaderna som påminnelse om att han är en sämre skytt än sin fru.

Vi skjuter även ett kompaniskytte där de tre lagledarna från Skanör, Falsterbo och Landet innanför utser 3 deltagare. Den bäste skytten i det segrande kompaniet får bära den blodiga vildsvinsbeten som sägs ha kopplingar enda bak till Harald Blåtand och hans förehavanden på näset.
Innan vi sen korar bästa manliga respektive kvinnliga hatt eller huva så utmanas i vanlig ordning våra nyblivna vinnare utav gästande gillens Fågelkungar och Majdrottningar.
Under hela denna trevliga begivenhet inmundigar var och en sin medhavda picknick samtidigt. För medföljande yngre, dvs barn icke intagna i gillet anordnas diverse tävlingar under tiden.

Så här beskrevs regelverket för Papegojskjutningen förr i tiden.

Adeldrickningen
Vår årliga högtidsfest går av stapeln lördagen närmast den 6 september, dagen för Åldermannasynoden 1256. Även här samlas vi i Skanörs Rådhus, men denna gång iklädda högtidsdräkt. Efter en välkomstdrink så tågar vi i procession till Skanör kyrka, till takten av Knutsklockan, där vi håller andakt, tar in nya medlemmar, tänder ljus över bortgångna medlemmar och behänger jubilarer. Efter andakten förflyttar vi oss till restaurang Strandbaden där det stundar knutsbal. Festmiddag, dans och trevligt umgänge frampå småtimmarna står på agendan. Representanter från övriga syskongillen medverkar under hela dagen.

Julinblåsningen
Vi träffas första söndagen i december i Skanörs Rådhus, dricker glögg, äter lite pepparkakor, sjunger lite julsånger och önskar varandra God Jul i Fred och Endräkt.

Rulla till toppen